Onderwaterfotografie - Margriet Tilstra

 
 

Een wedstrijd met als hoofdprijs een ‘ticket around the world’ is in 2008 voor mij aanleiding om mijn eerste duikreisverhaal te schrijven. Een van de regels is dat de omvang van het verhaal 1000 tot 2000 woorden, inclusief een inleiding van ongeveer 45 woorden mag zijn. Voor ik het in de gaten heb, vertelt MS Word mij dat ik meer dan 3000 woorden heb getypt. Ik merk dat steeds meer leuke herinneringen van onze reizen naar boven komen. Af en toe werp ik een blik in mijn duiklogboek om mijn geheugen op te frissen. Ik heb er plezier in en schrijf vervolgens nog een paar verhalen. Ik win geen prijs, maar ik leer wel op een andere manier te schrijven zodat het geen standaard familieverhalen met vakantiekiekjes worden.


In januari 2012 heb ik 950 duiken in mijn logboek staan. Het magische getal 1000 komt er aan. In de loop der jaren heb ik diverse mooie onderwaterfoto’s gemaakt. En zo ontstaat het idee om mijn verhalen te combineren met mijn onderwaterfoto’s in een echt boek. Niet zomaar een boek, ik wil dat het een bijzonder, niet alledaags boek wordt.


Een buurman met een full service mediabureau maakt een eerste ontwerp. Met mijn beperkte softwarekennis stel ik het boek samen in MS Word Publisher. Na enkele weken avond- en weekendwerk is het af. Een lokale drukkerij maakt een proefdruk, het grote formaat is meteen de beperking voor het drukken. Het kan wel ingebonden worden met PUR lijm, maar genaaid inbinden kan alleen handmatig. Een kostbare zaak waarmee de stuksprijs ruim boven de 100 euro uitkomt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Op zoek naar een betaalbare drukker leg ik contacten met bedrijven in België, Frankrijk, Italië, Slovenië, Hong Kong, Singapore en China. De beste aanbieding krijg ik vanuit Shanghai, bij een minimum afname van 500 boeken. De prijs per boek valt wel mee, maar 500 boeken in één keer is een flink bedrag, zelfs in Amerikaanse Dollars. Ik pols nog een paar uitgeverijen in Nederland en België of ze genegen zijn mijn boek uit te geven. Het economische klimaat zit niet mee, waardoor ze teruggrijpen op scripts in hun voorraad.


In de tussentijd kom ik er achter dat de foto’s die ik vanuit Apple Aperture naar MS Word heb gesleept, zodanig door MS Word zijn bewerkt dat de kwaliteit niet goed genoeg is voor offset drukken. De enige optie is dat ik het hele boek opnieuw maak in Adobe Indesign. Dat is een prijzig softwarepakket en tegenwoordig alleen in de cloud verkrijgbaar tegen een maandelijkse vergoeding. Gelukkig weet de Adobe-servicedesk mij te vertellen dat de licentie van oudere pakketten overdraagbaar is. Via mijn zus kom ik in contact met een ontwerpbureau met een Creative Suite 5.5 versie die ik mag kopen. Zo gezegd, zo gedaan. Nu nog wat Indesign-lessen en ik kan met de verbouwing van mijn boek beginnen.


Tot zover de status. Het boek is in de maak, geïnteresseerden moeten nog even geduld hebben. Heb je een slim idee voor het betaalbaar drukken van het boek, of wil je dit project sponsoren, stuur mij dan een e-mail.

 

Reis om de wereld in 1000 duiken

Specificaties boek