Onderwaterfotografie - Margriet Tilstra

 

Mijn apparatuur

Sea & Sea Motormarine II (2001-2007)

Een analoge amfibiecamera, zowel onder als boven water te gebruiken. Ik begin met de basiscamera met 35mm lens en een Sea & Sea YS-60 flitser.

De eerste foto’s zijn onscherp, overbelicht of te donker. Ik begrijp niet veel van sluitertijd- en diafragma-instellingen.

Na een jaar breid ik de set uit met een macro-opzetlens en een tweede flitser (YS-50). Dat levert veel betere resultaten op. Zolang ik het object maar tussen de twee stokjes hou en het diafragma op 22 zet, krijg ik leuke macro-opnames. Tot slot komen er nog een multiviewfinder en een opzet-groothoeklens bij. De wereld om me heen fotografeert op dat moment al volop met digitale camera’s. In 2007 waag ik eindelijk de overstap met de aankoop van een Nikon D80.

Nikon D80 (2007-2015)

In 2007 koop ik bij Onderwaterhuis.nl een Ikelite behuizing en een DS125 flitser, passend bij mijn nieuwe Nikon D80 met twee lenzen (Nikon 105mm en Tamron 17-50mm). Ik verheug me erop mijn nieuwe uitrusting te gebruiken tijdens onze reis naar Manado, Indonesië in september 2007. Als ik in het hotel de set in elkaar wil zetten, lijken het onderwaterhuis en een lenspoort kapot te zijn. Blijkbaar is de koffer in het laadruim van het vliegtuig vacuüm getrokken waardoor er teveel druk is komen te staan op de apparatuur. Balen, balen en nog eens balen!

En zo wordt de vuurdoop van de Nikon D80 met Ikelite-huis uitgesteld tot mei 2008 in Turks & Caicos. In 2012 heb ik pech als in Curaçao een beetje zeewater in het onderwaterhuis komt: exit camera en lens. De Nikon D80 zit niet meer in het assortiment, gelukkig heeft Nikon Nederland nog wel een demotoestel voor me. Ter vervanging van de Tamron 17-50mm lens schaf ik een Tamron 17-50mm met stabilisatie plus een Nikon 10-24mm lens aan. De nieuwe Tamron lens blijkt groter dan de vorige lens, waardoor deze niet in het onderwaterhuis past. Zodoende fotografeer ik tegenwoordig alleen met de Nikon 105mm en de Nikon 10-24mm. De foto’s die ik met deze lenzen maak, zijn ook al in Canada opgevallen, getuige dit artikel op de website van Mozaik Underwater Photography.

In 2001 ben ik gestart met onderwaterfotografie. Zonder enige ervaring, aangezien de foto’s boven water meestal door Willem werden gemaakt. Op deze pagina beschrijf ik de camera’s en toebehoren die ik sindsdien heb gebruikt.

Go Pro Hero (2010-heden)

Dit is de filmcamera van Willem. Hij heeft enige fotocamera’s onderwater uitgeprobeerd: Sony DSC-P12, Panasonic DMC-FX35, Canon PowerShot G10 en Sony RX100. Allemaal zonder externe flitsers, want Willem wil tijdens het duiken zo min mogelijk meenemen. Gelukkig is hij nog wel bereid om tijdens de reis mijn fotokoffers te slepen.

De Go Pro is de kleinste camera uit zijn assortiment. Het formaat zegt niets over de indrukwekkende opnames die je er mee kan maken. Kijk hiervoor in de map Films.


Nikon D750 (2015 - heden)

Op de beurs ‘Boot’ in Dūsseldorf ga ik in januari 2016 op zoek naar een nieuw onderwaterhuis voor de Nikon D750 die ik in december 2015 heb aangeschaft. Bij alle leveranciers van onderwaterhuizen ga ik op bezoek: Isotta, Hugyfot, Ikelite, Subal, Fantasea, Nauticam.

Een Italiaanse fabrikant genaamd Easydive valt op door hun weldoordachte ontwerp. Een aluminium behuizing waarin software zit om de camera elektronisch aan te sturen. Groot voordeel is dat de bediening hierdoor heel eenvoudig is en het huis ook geschikt is voor andere typen camera’s.

Tijdens de eerste duikvakanties met de Easydive Leo3 is er iedere keer iets aan de hand: de aansturing van de flitser gaat niet goed, een verkeerd flitsersnoertje, lekkage. Bij ieder probleem stuur ik de boel weer voor reparatie op naar Italiē. Aan de klantvriendelijkheid van Easydive ligt het niet, ze zijn steeds zeer behulpzaam. Na twee jaar lijkt het onderwaterhuis eindelijk goed te functioneren. Hopelijk kan ik vanaf 2018 veel mooie onderwaterfoto’s maken met mijn Nikon D750 in combinatie met het Easydive Leo3 onderwaterhuis.